Bedste nye musiktalent på Færøerne? Kandidaterne til prisen i år var en metal-gruppe, en baroksopran, et funky danseorkester, en 22-årig klassisk komponist, en electropop-duo og en indie singer/songwriter. Prisen var den allerførste, der blev uddelt ved årets Faroese Music Awards Showet, og mere symbolsk kunne mangfoldigheden dårligt udtrykkes. Som aftenen gik, og de 17 priser blev uddelt, stod det klart, at den bedste fejring af musikken var at fejre det hele på én gang. Smalt og bredt, tyst og støjende, fra en purung sopran til et hårdtslående metalband. For ikke kun kvaliteten, men også varieteten i det færøske musikliv er simpelthen uforståelig stor, når udgangspunktet er en befolkning på 51.000.
Prisen gik i øvrigt til den unge komponist Eli Tausen á Lava, der udspringer af de senere års færøske satsning på musiklivet. Han er født 1997, spillede fra 8-års alderen bratsch i Tórshavns musikskole, senere klaver, og i dag studerer han komposition hos Rolf Martinsson.
Komponisten Eli Tausen á Lava – Årets nye navn 2019
Hans første kompositionslærer Sunleif Rasmussen pointerede overfor mig, at man ikke skal sammenligne Færøernes beskedne befolkningsstørrelse med det tilsvarende antal indbyggere i en dansk by. Byer som Roskilde og Herning med samme antal mennesker er jo netop byer, afgrænset i struktur og omfang, mens Færøerne er et helt samfund. I mikroformat, ganske vist, men strukturelt som et langt større land og med et kæmpe havområde som en del af nationen. 17 musikpriser uddelt til de udøvende i Herning ville ikke give mening, men på Færøerne er det helt på sin plads.
Det festklædte publikum til Faroese Music Awards svarede igen på mangfoldigheden med stor taknemmelighed og begejstring. De optrædende og nominerede var velkendte navne for dem, både de klassiske kor og punkgruppen Joe & The Shit Boys. Hård rock lever i det hele taget godt på Færøerne, og ganske typisk vandt metalbandet Hamferđ så generelle priser som Bedste sangtekst og Bedste sanger, mens Svartmálm vandt prisen for Bedste album cover – en radering så flot og dyster, at man får lyst til at hænge pladen på væggen i dagligstuen.
Det samlede prisshow, der blev sendt direkte i tv, radio og på nettet, blev forbilledligt afviklet, kvikt og charmerende uden langtrukne og pinlige øjeblikke. Takketalerne var befriende eksakte og alt i alt var der ikke den opstyltning, der gør de fleste awardshows så tåkrummende. De to eneste smuttere blev faktisk en del af kvaliteten: En af prisoverrækkerne kom til at forlade scenen, inden han havde annonceret vinderens navn, og en prismodtager dukkede til gengæld først op et par minutter efter han havde vundet, fordi han lige var ude og ryge.
Sidstnævnte var Terji Rasmussen, der har Café Maggie’s på Nolsoy, og som meget kreativt arrangerer koncerter i et lille kælderlokale og via YouTube får distribueret masser af færøsk musik ud til verden. En fortjent vinder af prisen Årets Initiativ.
De internationale navne Eivør Pálsdóttir og Teitur vandt flere priser (hhv. tre og to), uden at det var en selvfølgelighed. Det var ikke A-holdet overfor B-holdet. Teitur blev Årets kunstner, men vandt ikke Årets sanger eller Årets album, som han også var nomineret til. Men det var Teitur, der med aftenens næstsidste nummer skabte prisfestens musikalske højdepunkt, da han stilfærdigt akkompagnerede sig selv på klaver, live electronics og violin. Det varede vel bare fem minutter, men man ville ønske at det var blevet ved for evigt. Og det er vel netop, hvad hans kunst går ud på – at den tilbageholdte poesi åbner for det uendelige i vores egne forestillinger. Et billede på hvad Færøerne gør ved at være sig selv
Se listen med alle prisvinderne ved Faroese Music Awards 2019 her
Foto: Álvur Haraldsen, www.in.fo